Varjokalenteri 18. joulukuuta: Hyvyyden myrsky

18.12.2024

Tämä blogisarja on päivittäistä reflektointia ja irtiottoja ev.lut.seurakuntien joulukalenterin tekstien pohjalta. Varsinaisen joulukalenterin tekstit on laatinut kirjailija Antti Nylén. Tässä linkissä kerron, miksi aloin kirjoittaa varjokalenteria.

18. luukku: Joulu on lähtöpiste, levähdyspaikka, myrskyn silmä. Pidä kiinni.

MITÄ SE ON: Kun Jumala tulee ihmiseksi, maailma ei ole enää koskaan sama. Näennäisen tyyni ja luonnollinen tapahtuma merkitsee perusteellista mullistusta. Pitäkää hatuistanne, kohta tuulee!

Trooppisista hirmumyrskyistä tiedetään, että niiden keskellä on alue, jossa on tyyntä ja usein melko pilvetöntäkin. Se syntyy kun lämpimät ja kosteat ilmamassat pyörivät nopeasti ylöspäin myrskyn keskellä. Ei pidä harhautua luulemaan, että myrsky olisi ohi. Kohta rytisee!

Jeesuksen elämän myrskyvaikutusta ei voi liioitella. Kristillisyytemme keskittyy vahvasti Jeesuksen elämän ääripäihin, syntymään ja kuolemaan. Ne ovat ratkaisevia kristinuskolle, koska juuri niiden kautta Jeesuksen erityisyys tulee perustelluksi. Mutta Herramme teki muutakin kuin kävi täällä kääntymässä, ja sitä ei saa ohittaa. Hänellä oli asiaa! Vaikutus näkyy erityisesti ihmiskuvassa. Jeesus purki systemaattisesti pois sitä ajatusmallia, että sairas olisi syyllinen ja ansainnut jäädä asemaansa sairaana. Vähitellen tämä muutti sekä ajattelua että kulttuuria siellä minne kristinuskon sanoma kantautui. Tämä tuli selkeästi esiin, kun Jeesus paransi sokean. Jeesuksen oppilaat kyselivät sairauden syytä, oliko vika miehessä itsessään vai hänen vanhemmissaan. Syyllisen etsimisen Jeesus lopetti sivuseikkana parantaessaan ihmisen, jonka sairauden syytä arvailtiin porukalla. Jeesuksen mukaan Jumalan hyvyyden piti vain tulla julki, enempää ei tarvitse tietää. Hän katkaisi sen syyllisenetsimiskierteen, joka aina on maailmassa vallinnut ja johon ihmismieli on tottunut. 

Jeesuksen seuraajan Paavalin sanat siitä, että Kristuksessa ei ole orjaa eikä vapaata, alkoi vaikuttaa välittömästi siihen miten orjia sai kohdella. On kuitenkin sanottava, että tämä muutosprosessi vei ihmiskunnalta aikaa. Kristillisyyys vaikutti voimakkaasti niiden taustalla jotka taistelivat orjuutta vastaan.

Brittiläinen William Wilberforce (1759-1833) oli maansa nuorin parlamentin jäsen tultuaan valituksi alahuoneeseen 21-vuotiaana vuonna 1780. Pian tämän jälkeen hän tuli hengelliseen herätykseen, ja vastakääntyneenä hän vaistomaisesti oletti, että se saattaisi merkitä likaisena ja juonittelevana pidetyn politiikan taakseen jättämistä. Kokenut kristitty ystävä ei kuitenkaan rohkaissut Williamia siihen vaan kannusti pohtimaan, entä jos hän olikin politiikassa jotain tärkeää tehtävää varten. Entä jos Jumala kutsui häntä varta vasten poliitikkona seuraansa? Wilberforce kysyi Jumalalta, mitä hänen kannattaisi tehdä ja sai mullistavan ajatuksen: hänen piti panna loppu orjakaupalle ja orjuudelle, vaikka niitä pidettiin tuolloin itsestäänselvyytenä ja taloudellisena välttämättömyytenä. Tehtävä ei ollut helppo, ja hän joutui myös naurunalaiseksi. Joka vuosi 18 vuoden ajan hän teki aloitteen orjakaupan lakkauttamisesta, kunnes se meni läpi 1807. Ja vuosia myöhemmin, kun Wilberforce kuoli 1833, hän ehti saada sairasvuoteelle tiedon, että maan parlamentti oli juuri kieltänyt koko orjuuden ylipäätään.

Mikä elämäntehtävä ja täyttymys! 

Wilberforce tuotti minulle oivalluksen. Hänellä oli arvostettu asema, ja sen sijaan että olisi luopunut siitä uskonsa tähden, hän ymmärsi tehdä jotain kenties vielä vaativampaa: hän luopui asemansa arvomaailmasta ja pelisäännöistä. Hänen kerrotaan myös kieltäytyneen ministerintehtävistä, sillä tuo yksi tehtävä, jonka Jumala oli hänen sydämelleen antanut, kuumotti mielessä. Tai poltti altapäin, kuten Bernanos kuvasi kristinuskon irti päästämää totuutta: ”jokainen ihminen on Jumalan pojan veren arvoinen”.

Päivän musiikkivinkkinä klassikko 250 vuoden takaa. Sen tekijä kapteeni John Newton (1725-1807) oli entinen orjakauppias, joka merihätään jouduttuaan koki hengellisen herätyksen. Hänestä tuli myöhemmin pappi ja orjakaupan aktiivinen vastustaja. Amazing Grace CeCe Winansin tulkitsemana. Sanalta laulajalta kannattaa kuunnella myös Goodness of God 

Torstaina 19.12. avaan 19. luukun.

 

Share Button